Warning: Use of undefined constant WPLANG - assumed 'WPLANG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home4/reel4863/public_html/wasterecycling.ro/wp-content/plugins/LayerSlider/classes/class.km.autoupdate.v3.php on line 73
WasteRecycling | Un antreprenor român duce managementul deșeurilor online

Stiri

Un antreprenor român duce managementul deșeurilor online

  • 0 Comments
  • March 6, 2014
  • by WasteRecycling
  • Platforma iwmp, soft managementul deseurilor,
  • Leave a comment

După mai bine de 10 ani petrecuți în domeniul deșeurilor, timp în care a căutat diverse soluții care să-i simplifice activitatea, Cristian Pocol, Managing Director al DTM Waste Recycling, a reușit să dezvolte o aplicație online, i Waste Management Platform (iWMP), care generează automat toate documentele pentru logistica deseurilor solicitate de legislația în vigoare, realizează o gestiune electronică a acestora și elimină timpul necesar realizării formularelor și erorile aferente.
De unde a plecat ideea creării acestei aplicații?
Teoretic eu lucrez în domeniul ăsta din 2003 și toată activitatea pe tot ceea ce înseamnă managementul deşeuri, logistică, formularistică dată prin lege era făcută cu pixul, după care treptat s-a transformat în completarea unor formulare word sau excell, ceea ce e un lucru destul de dificil. Ideea a venit mai demult. Am încercat să rescriem nişte funcţii ale softurilor uzuale, word si excel, dar care tot nu au rezolvat complet problema şi într-un final ne-am hotărât, cred că sunt doi ani, să creăm un sistem care să facă toată treaba de la cap la coadă. Astfel am început colaborarea cu cei de la compania Nextus Solutions, societate specializată în servicii IT . Mai multe detalii despre ei găsiți pe www.nextus.ro.
Tot ce ţine de imagine, de domeniu web, toate acestea sunt create de noi de la zero. Inclusiv brandul iWMP este făcut de noi şi vream să fie o unealtă care să fie folosită de toţi cei care lucrează în domeniul deşeurilor. Totul este pe interent şi este administrat de compania care a scris codul. Noi suntem proprietarii şi discutăm aspecte legate de partea finaciară. Tot ceea ce ţine de partea tehnică se ocupă ei. Mentenanţă, costumizare iniţială, costumizare anuală, customizare la cerere. Trebuie să subliniem că noi nu vindem aplicaţia, ci oferim un drept de utilizare. Putem să facem vânzarea aplicaţiei în sine dar asta presupune nişte costuri foarte mari în comparaţie cu costurile de utilizare.
De ce web base ?
Ne-am gândit să fie accesibilă din orice loc şi de pe orice terminal care are acces la internet. Nu vrem să punem clientul într-o situaţie dificilă şi în acelaşi timp să aibă informaţia în timp cât mai scurt.
Cât timp a durat dezvoltarea aplicaţiei şi care a fost investiţia iniţială?
Dezvoltarea aplicaţia în sine a durat aproximativ 6 luni, însă când am intrat în sistemul beta ne-am dat seama că sunt multe lucruri care trebuie rescrise şi cred că avem mai bine de un an de când lucrăm la ea şi sunt sigur că vom fi nevoiți să scotem şi alte versiuni. Pentru că sistemul legislativ se actualizează permanent şi, în al doilea rând, pentru că şi noi, dar şi ceilalţi utilizatori, ne vom da seama că avem nevoie de funcţii suplimentare la această aplicație.
Ce face aplicaţia în sine?
cristian pocol
Cristian Pocol, Managing Director al DTM Waste Recycling
Este un domeniu pe care utilizatorul poate să-şi introducă tot ce înseamnă date de intentificare, contact, transpost şi logistică deşeuri. Plecând de la aceste informaţii, el poate să-şi genereze o ofertă de servicii în baza căreia poate să-şi genereze contractul şi apoi documentele de transport.
După aceasta la fiecare operaţiune de transfer de deșeuri dintr-un loc în altul el va deschide o comandă, după care aplicaţia generează automat tot ceea ce înseamnă formulare de transport, memorează comanda şi fiecare utilizator poate vizualiza statusul ei.
Mai avem în calcul în proiectul nostru de dezvoltare şi alte funcţii ale programului: versiunea de cod de bare, care va face introducerea datelor mult mai uşoară, posibilitatea ca fiecare operator să anunțe momentul în care a intrat în contact cu deşeul, şi asta presupune ca inclusiv şoferul de camion să aibă o tabletă cu conexiune la internet să anunţe online, şi astfel putem vedea unde sunt deşeurile.
Am început să promovăm varianta beta încă din 1 august. Am avut discuţii concrete cu şase companii şi customizam deja aplicaţia pentru societățile respective. Avantajele mari ale aplicaţiei sunt date de ceea ce înseamnă timp de introducere date, completare formulare și arhivarea lor. Toate aceste se execută automat. Punem la dispozitei şi un operator telefonic. Oricând se poate vedea un rezumat al activităţii desfăşurate. Se poate renunţa la tot ceea ce înseamnă hârtie.
Care sunt companiile țină?
Am făcut nişte studii şi am găsit 2.000 de societăţi care desfăşoară activităţi în domeniul deşeurilor în România. Această aplicaţie ar fi foarte utilă pentru o societate mică, până în 50 de angajaţi. Însă spre surprinderea noastră impactul nu a fost cel aşteptat. Mult mai interesate au fost firmele mari şi foarte mari.
Această aplicație poate intermedia mai uşor relaţiile cu instituțiile statului?
Confrom legilatiei, fiecare operator e obligat să păstreze o evidență şi să o rapoteze lunar sau trimestrial. Noi deja am construit aceste formulare de raport şi printr-un simplu buton acestea apar în calculator. Şi rapoartele şi formurale sunt scoase atât în format word și excell, dar şi în format html, pdf şi email.
Asociaţiile colective de preluare a responsabilităţii pot folosi iWMP?
Această aplicație e gândită pentru toţi operatorii din domeniu şi pentru cei care generează deşeuri, cât şi pentru cei care fac colectarea şi transportarea lor, pentru societăţile care se ocupă de eliminarea lor, dar şi pentru o terţă parte care asigură contactul între cei menţionaţi aici.
Care este pasul următor?
Pasul imediat următor este crearea conturilor demo pentru toţi cei care sunt interesați. Îi lăsăm să-şi folosească contul demo, să vadă utilitatea acestei aplicaţii, după care vom negocia contractul de utilizare. Contractele le gândim pe o perioadă de minim trei ani pentru ca utilizatorii să nu-şi pună problema că vor pierde informaţia, de exemplu. Nu vrem ca programul să devină inaccesibil din punct de veder finaciar. Cu cât sunt mai mulţi utilizatori, cu atât mai repede vor apărea avantajele acestei aplicaţii.

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *